Coworkingová centra se stávají stále oblíbenějšími mezi freelancery, malými firmami i startupy. Hlavní důvody jsou jasné – flexibilita, nižší náklady oproti tradičním kancelářím a možnost spolupráce s dalšími odborníky. Jedním z klíčových faktorů, který může coworkingové centrum odlišit od konkurence a zaručit jeho úspěch, je stabilní a rychlé připojení k internetu. Proč je kvalitní internet pro tato centra tak důležitý a jak ho správně navrhnout? To si podrobněji rozebereme.

Proč je kvalitní internet klíčový?

  1. Závislost na online nástrojích: Moderní pracovníci jsou ve velké míře závislí na cloudových službách, online nástrojích pro správu projektů a komunikaci s týmem. Ať už jde o Google Workspace, Slack nebo Zoom, bez kvalitního internetového připojení dochází k výpadkům, zpoždění a neefektivitě.
  2. Streamování a videokonference: Práce z coworkingu často zahrnuje i videokonference a online prezentace. Bez stabilního připojení mohou být tyto klíčové aktivity narušeny, což může vést k nespokojenosti uživatelů a odchodu klientů.
  3. Sdílená infrastruktura: Na rozdíl od běžné kanceláře, kde je internetové připojení vyhrazeno pro omezený počet zaměstnanců, v coworkingových centrech se o něj dělí různé týmy a jednotlivci. Každý z nich má různé potřeby – od základní kancelářské práce až po náročné úkoly, jako je práce s velkými datovými soubory nebo vývoj softwaru.
  4. Bezpečnost: Vzhledem k tomu, že coworkingové centrum hostí různé firmy a profesionály, je důležité dbát na kybernetickou bezpečnost. Špatně zabezpečené připojení může vést k úniku citlivých dat, což je nepřijatelné pro všechny zúčastněné strany.

Jak správně navrhnout kvalitní internetové připojení pro coworkingové centrum?

  1. Dostatečná kapacita a šířka pásma: Prvním krokem při navrhování internetové infrastruktury je zajištění dostatečné kapacity a šířky pásma. Počet uživatelů v coworkingu se může výrazně lišit, proto je potřeba myslet na možné špičky, kdy bude připojeno více zařízení najednou. Ideální je zvolit vysokorychlostní připojení s dostatečnou kapacitou pro stovky připojených zařízení, s rezervou pro budoucí rozšíření.
  2. Vyhrazené sítě pro různé skupiny uživatelů: Rozdělení uživatelů na různé sítě (například veřejná síť pro freelancery a oddělená síť pro firmy) zajistí nejen vyšší bezpečnost, ale i lepší správu přenosových rychlostí a prioritizaci provozu.
  3. Wi-Fi sítě nejnovější generace: Coworkingová centra by měla nabízet připojení na moderní Wi-Fi 6 (802.11ax) sítě, které jsou stabilnější, rychlejší a vhodné pro větší počet zařízení. Starší Wi-Fi sítě již nemusí splňovat současné požadavky na rychlost a stabilitu.
  4. Bezpečnostní opatření: Kybernetická bezpečnost musí být jednou z hlavních priorit. Pro coworkingová centra to znamená zavést šifrované sítě, firewall a systém detekce vniknutí (IDS). Zvažte i dvoufaktorovou autentizaci a pravidelné aktualizace softwaru na routerech a přístupových bodech.
  5. Redundantní připojení a záložní řešení: Aby se coworkingové centrum vyhnulo výpadkům připojení, je vhodné mít redundantní internetové připojení od různých poskytovatelů. Pokud jedna linka selže, druhá převezme její funkci bez narušení provozu.
  6. Monitorování a podpora: Průběžné monitorování internetové sítě je nezbytné pro odhalení případných problémů dříve, než ovlivní uživatele. Zároveň je důležitá i rychlá technická podpora, která dokáže reagovat na problémy a minimalizovat případné výpadky.

Závěr

Kvalitní a bezpečné internetové připojení je klíčovým faktorem úspěchu coworkingového centra. Profesionálové, kteří si coworking volí jako své pracovní prostředí, očekávají nejen komfortní služby, moderní interiér a vybavení, ale především spolehlivý internet, který jim umožní vykonávat práci bez přerušení. Správně navržená infrastruktura zahrnující dostatečnou kapacitu, moderní technologie a bezpečnostní opatření se stávají konkurenční výhodou, která přiláká a udrží i náročné klienty.

Svěřte návrh a správu internetového připojení odborníkům z Quantcomu a vaše coworkingové centrum nabídne to nejlepší možné zázemí pro všechny své uživatele.

Sdílejte článek

Nenechte si ujít novinky z Quantcomu

Přidejte si nás na sociálních sítích a mějte vždy přehled o dění ze světa B2B telekomunikace.