Společnost Quantcom společně s rakouským partnerem vytvoří nejkratší trasu mezi datacentry ve Frankfurtu a Vídni.

zdroj: Lupa.cz

Nový optický kabel bude instalován na českém území (mezi Rozvadovem a Hatěmi) a rakouském území (mezi Hatěmi a Vídní). Prvním zákazníkem tohoto projektu je jedna z největších světových technologických firem, která si od Quantcomu pronajme 12 vláken na dobu 20 let. Celková délka trasy bude přibližně 900 km, což zkrátí dosavadní nejkratší trasu o více než 200 km. Dokončení projektu je plánováno na druhou polovinu roku 2025. Polovina celé trasy bude osazena nejnovějšími kabely a bude schopna pokrýt hyperscale projekty i požadavky operátorů a korporací na optická spojení dedikovanými vlákny. Trasa bude zároveň nejbezpečnější, protože v České republice povede okolo plynovodu v bezpečnostním koridoru. 

Budoucnost trasy

Strategií Quantcomu je již více než 20 let investovat do optických sítí a budovat trasy s co nejnižší latencí, aby uspokojil požadavky zákazníků po co nejkratším spojení ve střední Evropě. Vznikají tak „ultra low latency sítě“, díky čemuž jsou zákazníky Quantcomu již 4 z 5 největších technologických firem světa a velká část operátorů, kteří mají zájem propojit velké technologické huby ve střední Evropě, jako jsou Frankfurt, Praha, Vídeň, Krakov nebo Bratislava. Nová trasa je tak určena především pro ty firmy, které chtějí zkrátit napojení Vídně a potažmo Balkánu do Frankfurtu a zajistit si bezkonkurenční latenci na své síti. To je klíčové nejen pro datový provoz aplikací mezi datacentry, ale také pro klienty z finančního sektoru, jejichž provoz mezi servery vyžaduje nejkratší odezvy při obchodování na burzách (high frequency + low latency trading). 

Nejvýznamnějšími zákazníky Quantcomu na těchto trasách jsou především největší technologické firmy světa, které potřebují přenášet tak obrovské objemy dat, a proto si pronajímají několik párů vláken již od počátku. Jeden pár vláken může dnes přenášet i 12.8 Tb/s při osazení 128 kanálů, každý o 100 Gb/s. Nicméně tyto hranice se posouvají každý rok výše.

Quantcom touto investicí a novou trasou posílí svou pozici jedničky mezi poskytovateli optických vláken a kapacit pro mezinárodní projekty spojující ČR a okolní země. Tento krok reflektuje dlouhodobou strategii firmy směřující k neustálému zlepšování infrastruktury a poskytování špičkových služeb svým klientům.

 

Obrázky:

Frankfurt, zdroj: Depositphotos

Vídeň zdroj: Pixabay

Datacenter zdroj: Microsoft

Mapa sítě Quantcom zdroj: Quantcom

1 / 3
Sdílejte článek

Nenechte si ujít novinky z Quantcomu

Přidejte si nás na sociálních sítích a mějte vždy přehled o dění ze světa B2B telekomunikace.